La incertesa és motor d’evolució

cdq2 (2)

Article publicat a la Revista Valors, gener de 2018

Aquesta frase la vaig llegir fa temps en un rètol d’una exposició del Cosmo-Caixa sobre l’evolució de les espècies. Encara em fa pesar,  i aplicar a diferents circumstàncies. L’evolució no s’entendria sense les mutacions, les mutacions són provocades en moments d’incertesa, moments on coincideixen diferents factors que posen en risc tot –fins i tot la supervivència- i requereixen noves recerques per a augmentar la resiliència i continuar progressant.

Ara apliquem aquesta teoria dels organismes a nivell personal o col·lectiu. Pensem-hi un instant.

Ens serveix com a esperança en aquests temps de crisis. Però no és una esperança religiosa ni passiva ni resignada. És més aviat activa, creativa, que ens provoca, que ens empeny a la recerca de noves respostes.

Primer va ser la crisis econòmica, després la social, i ara la política. Portem anys i crec que en vindran més anys. Són crisis acumulatives, vivim un canvi d’època. Les crisis són moments incerts, moments de conflicte, tot és insegur, i agafant-nos a la teoria de l’evolució, moments d’oportunitat per a progressar. Potser necessitem aferrar-nos a aquest pensament per ser més creatius en la nostra recerca, i trobar noves solucions als problemes i als sistemes ara mateix en joc.

Fem un pas més i posem nom a les coses. El sistema laboral, precari i en transformació. El model econòmic, que provoca l’augment i consolidació de les desigualtats. El sistema polític, qüestionat per la falta de respostes als problemes, i en mans de moviments que veiem abstractes o fins i tot opacs. L’organització territorial i el posicionament polaritzat de la societat catalana, en un món que és interdependent. Podríem seguir.

Temps difícils, perquè són incerts, però com la teoria de l’evolució, espais també d’oportunitat. De repensar i buscar alternatives, i ser creatius. Hi són, les oportunitats, l’altra cosa és si les sabem i volem aprofitar, no pas per consolidar un model que ens empobreix (social, econòmica i políticament) sinó per progressar cap al bé comú.

Anuncis
Etiquetat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Anuncis
%d bloggers like this: