#BringBackOurDaughters

Article publicat a CatalunyaPress el 7 de maig de 2014

BringBackOurGirls.001
“Torneu-nos  les nostres filles” és el crit desesperat contra el segrest de més de dues-centes adolescents a Nigèria. I encara que fos una de sola. És el crit de les mares, de les dones, i de les xarxes socials que s’han mobilitzat  davant aquest infame acte que cal considerar com a acte criminal de guerra.

Les dones han estat al llarg de la història les víctimes invisibles dels conflictes armats.  S’han mesurat taxes de mortalitat i danys econòmics, però no la violència de gènere utilitzada com a arma de guerra ni el patiment ni les conseqüències, per a les dones, famílies i comunitats senceres. Es calcula que més del 75% de les persones
desplaçades en conflictes armats són dones i infants, el que demostra la seva fragilitat. No va ser fins a la dècada dels noranta que el Tribunal Penal Internacional dictaminà la violència de gènere com a delicte contra la humanitat. Recordem que va ser arran dels conflictes sagnants de Rwanda i de l’antiga Iugoslàvia.

Els fets de Nigèria ens interpel.len  i ens planten directament una bufetada a la nostra cara, una vegada més, de com d’irracional i cruel és el fanatisme i com de vulnerables continuen sent els Drets Humans i els Drets de les Dones. És repugnant que s’utilitzi la humiliació de les dones i les nenes, i és un escac ja no només al govern nigerià, sinó a tota la comunitat internacional sencera. El segrest de les adolescents, la violació, l’esclavitut,  els matrimonis forçosos, és  utilitzat  amb la finalitat d’intimidar, de sembrar el terror, de fer valdre una llei que no ho és, ni humana ni de Déu, perquè no hi ha cap raó ni cap nom que ho justifiqui i ho permeti.

Ara cal fer tots els esforços per aconseguir l’alliberament immediat i jutjar als terroristes com a crim contra la humanitat.  I hi ha un recorregut inapel.lable de fons, que és la salvaguarda dels Drets Humans, la justícia front els fanatismes, la defensa i els mecanismes necessaris per la igualtat de gènere, i l’educació com a eina imprescindible per a la llibertat i el desenvolupament dels pobles i de les dones en particular.

Aquests fets també m’hna fet recordar el llibre d’Eben, de Kapuscinski, on relata, a més de la seva pròpia experiència com a periodista, una geografia d’Àfrica, humana i física, i el transcurs de la història des de l’esperançadora descolonització, a les guerres tribals i de la fam dels anys noranta, passant per la ceguesa i el desentendre’s d’occident.

#BringBackOurDaughters, #BringBackOurGirls, és el crit que ha d’omplir  totes les xarxes.

Etiquetat ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: